Leerzame bijeenkomst Opperdoes & Oostwoud

Op uitdrukkelijk verzoek van de werkende jeugd binnen de afdeling werd weer eens een clubactiviteit in een weekend georganiseerd. Zondag 20 augustus verzamelde zich een aanzienlijke groep leden met hun partners bij ondergetekende in Opperdoes. Aan de oproep, indien enigszins mogelijk met de Traction te komen, was ruim gevolg gegeven. Het erf was goed gevuld en enkele Tractions die de laatste jaren zelden op de weg te zien zijn, waren nu wel van de partij. Dat is niet alleen leuk (wij zijn tenslotte een Traction club), maar bovendien ook goed voor de auto's. Van stilstaan gaat de conditie van een Traction achteruit; af en toe een ritje houdt de boel soepel en gangbaar.

Je hoeft eigenlijk niet eens zo heel veel te organiseren om het gezellig te laten zijn. Ook lange ritten zijn meestal niet nodig, omdat velen toch al een half uur of meer moeten rijden om op de plaats van bestemming te komen -en na afloop weer naar huis moeten rijden. Na de koffie stapte iedereen in voor een monsterrit van wel 6 kilometer, helemaal naar Jack en Ria Brouwer in Oostwoud. We kennen Jack natuurlijk van de modeltreinen, maar eigenlijk verzamelt hij zo goed als alles. Ria schijnt in deze zijn enige rem te zijn! Als voormalig hoofd van de basisschool te Twisk heeft Jack in de loop van de tijd de nodige attributen verzameld, die in het onderwijs werden gebruikt. Daar heeft hij in zijn schuur een kleine tentoonstelling van gemaakt. Van schrijfhoutjes tot aap-noot-mies borden tot simpele natuurkunde proefjes zoals de maagdenburger halve bollen. De jongelui in ons gezelschap wisten niet waarvoor die dingen bestemd waren, de ouderen daarentegen wel! En wat te denken van "ultra-moderne techniek" zoals radio-distributie, de grammofoon, de typemachine met geheugen en, niet te vergeten de Philips MSX computer waarmee de NV Gloeilamp in de jaren '70 en '80 het onderwijs aan zich trachtte te binden. Lekker niet-standaard, zodat de scholen alleen bij Philips terecht konden. Zo lang is het allemaal niet geleden, maar je kijkt er nu toch wat meewarig naar. Kortom, een mooie verzameling.

Na het leerzame deel volgde de ontspanning, in de tuinkamer en op het terras in Opperdoes. Er was van alles te drinken en onze bitterballenkoning Rob -met zijn frituurpannen naar het terras verbannen- zorgde voor de inwendige mens.

Dergelijke ontspannen evenementen zijn goed voor de mensen, goed voor het onderling contact en... goed voor de Traction!

Karel Beukema toe Water