Bezoek aan de Luchthaven Lelystad

P9300140Zaterdagmiddag 30 september kwamen acht auto's van de afdeling Amsterdam bijeen op het ontmoetingspunt restaurant Flantuas. Tegen enen vertrokken wij met onze Tractions  in colonne en met toestemming van de vliegtoren over het platform van het vliegveld Lelystad naar de hangar van de Stichting Vroege Vogels (Early Birds).

Een stichting, die met behulp van vele vrijwilligers vliegtuigen uit de pioniersperiode van de luchtvaart restaureert, onderhoudt en er ook mee vliegt. Het is geen museum maar meer een vliegtuigwerkplaats.

Ooit is Jaap van Mesdag met het verzamelen van deze vliegtuigen begonnen en was hij en passant de eerste Nederlander die in 1967 de Atlantische Oceaan solo overstak, want hij kocht in de VS een oud vliegtuigje, dat hij bij zijn collectie in Nederland voegde.

Veel gerestaureerde vliegtuigen bleken niet aanwezig of stonden in een andere hangar, want wij zagen vooral gedemonteerde vliegtuigen en onderdelen waaraan gewerkt werd. De meeste restauratieprojecten namen al een tiental jaren in beslag.

De stichting heeft vele unieke exemplaren, teveel om op te noemen. Een Fokker uit 1919 in militaire uitvoering en met de originele Mercedes-motor wil ik niet onvermeld laten. Onze gids heeft ook zijn best gedaan om de relatie die André Citroën had met de luchtvaart te benoemen.  Voisin, Bleriot, Lindberg en anderen.

Tegen vieren wisten wij de spraakwaterval van onze gids uit te zetten en gingen wij allen weer huiswaarts, met een voldaan gevoel en veel kennis rijker over de beginperiode van de luchtvaart. Daarbij was het erg leuk een enthousiaste groep mensen te ontmoeten die met hun vliegtuigen net zo gedreven zijn als wij met onze Tractions.

Herman Sluiter