Oversteken naar Friesland

ParkeerplaatsOp woensdag 23 mei hebben we met een aantal Tractions de oversteek naar Friesland gewaagd. Gelukkig hoefde dat niet met de boot, maar konden wij dat rijdende af over de Afsluitdijk. Het verzamelpunt was in Den Oever, waar iedereen ruimschoots op tijd aanwezig was. Met vijf Tractions vertrokken wij om 10 uur in oostelijke richting. We hadden ongeveer dezelfde snelheid als de meeste vrachtwagens, dus soms even inhouden als er eentje was die wilde inhalen, die jongens willen graag op tijd rijden en wij hadden tenslotte zeeën van tijd.

Aan de overkant bij Korwerderzand aangekomen, hadden wij onze eerste stop, niet om het aldaar gevestigde Kazemattenmuseum te bezoeken, maar een tijdelijke tentoonstelling over de Afsluitdijk en het naastgelegen Waddengebied. Maar de meeste belangstelling ging in eerste instantie uit naar de koffie. Het is best interessant om als je daar in de buurt bent dit gebouw even aan te doen. Na een uurtje op de parkeerplaats diverse mensen van onze Tractions te hebben laten genieten en fotograferen, trokken wij weer verder. Wij waren nu met zes auto’s omdat de halve Fries Ben Luik zich bij ons had gevoegd. Via de nieuwe weg met vele mooie viaducten bij Harlingen kwamen wij door Franeker alwaar wij de Rijksstraatweg (Ryksstrjitwei op z'n Fries) volgde.

PicknickIn ieder geval een mooie rustige route en als kers op de taart brak de zon ook nog volledig door. Ter hoogte van Dronrijp stopten wij op een carpoolplaats en parkeerden de Tractions langs het gras. Uit de diverse auto’s kwamen picknick tafels en manden te voorschijn. Onder een stralende zon hebben wij het één en ander tot ons genomen. Toen de nodige etenswaren waren verorberd, haalde Wies (van Erp) haar accordeon, een zogenaamde trekzak tevoorschijn en begon een aantal nummers te spelen. Als het gras wat vlakker was geweest zouden er ook nog mensen gedanst hebben. Een leuke onverwachte verassing voor iedereen. Maar het uiteindelijke doel was Leeuwarden en dat zouden we met deze gezelligheid niet halen, dus toch maar weer verder gereden.

Parallel aan de noordzijde van de E35 vervolgden wij onze weg. In Leeuwarden aangekomen slingerden wij ons door de stad richting Oostersingel. Via Google Maps had ik in de omgeving al verkend hoe het met de parkeermogelijkheden was gesteld, dit was geen probleem in de directe nabijheid van het museum konden wij onze Tractions kwijt. Het museum heet officieel  ’t andere Museum en is gevestigd in een oud pakhuis. Het is een echt familiegebeuren, ooit begonnen door rasverzamelaar Marchienes Geersing die gek was van auto’s maar ook van treinen en oude radio’s. (wie kennen wij bij onze club nog meer die hier ook behept mee is ?)

OverzichtDe vrouw van Marchienes bleek een liefhebber van kant te zijn, zowel om zelf te kantklossen als om te verzamelen, ook hier zijn diverse ruimtes mee ingericht. Het leuke van dit alles is dat het een ontzettend gemoedelijk gebeuren is. Als gezelschap en echte liefhebbers van oude auto’s kregen wij een rondleiding van zoon Kees Jan. Deze hield halt bij de diverse auto’s en had bij iedere auto wel een smakelijk verhaal. Er staat het nodige aan voor-oorlogs vervoer maar ook van latere data, zoals een verzameling Dafjes. Bijzonderheden in de collectie zijn een stokoude Peugeot en een hele mooie rode open Chrysler. Maar ook de treinen zijn het bekijken waard. Deze zijn van het Duitse merk LGB, deze fabriek maakte de grootst mogelijk modeltreinen in een schaal van 1:22. Deze treinen rijden via diverse wissels en opstelplaatsen aan een opgehangen railtraject en zijn zowel van boven als van onderen te bewonderen.

Ook is er een ruimte die is ingericht als expositieruimte van de Vrijmetselarij. Deze beweging blijkt ook al 300 jaar te bestaan. Hier hingen een aantal portretten van beroemde mensen die ooit lid waren van de vrijmetselarij. Eén sprong er uit, het gezicht kwam ons wel heel bekend voor, dit was van de ons aller André Citroen. Gezien het feit dat hij bekend stond als een zeer sociale werkgever, was dit ook wel weer te plaatsen.

SnelwegNa nog een kop koffie gedronken te hebben, was het tijd om weer huiswaarts te keren. We moesten nu door het centrum van Leeuwarden heen en het was duidelijk te zien dat het dit jaar de rol heeft van culturele hoofdstad van Europa. Dit niet alleen door de diverse affiches maar ook door de diverse kunstwerken die her en der door de stad heen staan. Na onderweg nog even te hebben getankt kwamen wij op de Afsluitdijk aan. Hier hielden wij een hoog tempo aan, wij werden dan ook door geen enkele auto ingehaald. ’t Zou ook kunnen omdat achter ons de brug opengedraaid was. In een klein gezelschap nog even van een vissie genoten in Den Oever, kwamen wij tot de conclusie dat het een zeer geslaagde dag was geweest. Als er liefhebbers zijn die ook iets willen organiseren of voorstellen, houd ik mij aanbevolen.

Frans