P1010730ab

Oud en Nieuw is wereldwijd omgeven met allerlei tradities. Het in ons land veel besproken afsteken van vuurwerk is uit China afkomstig, en bedoeld om de boze geesten te verjagen zodat het nieuwe jaar "schoon" kan beginnen (ik denk dat veel vuurwerk-afstekers en relschoppers in ons land eerder met het omgekeerde bezig zijn, maar dat terzijde). In Nederland eten we oliebollen, doen thuis spelletjes, kijken naar de oudejaarsconférence, drinken champagne en gaan na middernacht zo mogelijk de straat op om elkaar een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Op nieuwjaarsdag kijken we naar het Nieuwjaarsconcert in Wenen -terwijl we het restant aan oliebollen opeten, kijken we misschien naar het schansspringen in Garmisch-Partenkitchen, gaan we bij Opa en Oma op nieuwjaarsbezoek, en... wagen de laatste jaren langs de stranden een duik in de ijskoude Noordzee.

P1010721 Voor mij is Oud en Nieuw met de zachte winters van de laatste jaren een prima gelegenheid om ritjes met de Traction te maken. Als het mooi weer is (en dat was het dit jaar), leveren de laagstaande zon en de schrale winterse atmosfeer fraaie beelden op, die je eigenlijk niet moet missen! Niet te laat terug te zijn voor het Nieuwjaarsconcert, waar ik sinds mijn jeugd graag naar kijk, betekende het dat ik vroeg op pad moest. De meeste mensen lagen nog op één oor en de wegen waren zo goed als verlaten. Hier en daar waren de straten bezaaid met rode snippers van afgestoken vuurwerk. P1010743

Ik realiseerde mij dat ik misschien wel de eerste Traction bezitter wereldwijd was, die er in het nieuwe jaar met zijn auto op uit trok. Als iemand van het zuidelijk halfrond mij overtuigend fotobewijs stuurt, geef ik mij uiteraard graag gewonnen; daar is het tenslotte hoogzomer! De rust en de schoonheid van het Noordhollandse polderlandschap zijn op zo'n moment heel bijzonder. Bovendien kan je onderweg de auto nog eens op de weg stilzetten om een paar foto's te maken zonder dat iemand je binnen de kortste keren achterop rijdt en het beeld verstoort.

 P1010724 P1010729  P1010740 

De gedachte van de Nieuwjaarsduik liet me toch niet helemaal los. In Medemblik is een plek waar je een dergelijk doopritueel met Traction en al kunt uitvoeren. Vooraf uiteraard wel lieslaarzen en andere waterbestendige kleding aantrekken....!

 P1010745  P1010747  P1010750

Ik hoop dat 2016 voor iedereen een voorspoedig jaar wordt, waarin we volop van onze Tractions kunnen genieten!

Karel Beukema toe Water