Bezoek Transportmuseum 5 september 2020

20200905 112044 1Om onze Tractions weer eens een luchtje te laten scheppen, hadden Frans, Sam en Peter deze keer een aardige bijeenkomst in het zuiden van onze regio georganiseerd. Voor sommigen was dit echt de eerste keer dit jaar dat de Traction werd uitgelaten en dat was helaas te merken aan de zwarte rookwolken. Op zaterdag 5 september verzamelden 12 Tractions van de afdeling zich bij het voormalig hoofdkwartier van Erven Lucas Bols in Nieuw Vennep. Niet uit drankzucht, maar om de verzameling beweegbaar erfgoed die daar onder de naam Nationaal Transportmuseum bij elkaar is gebracht, eens van nabij te bekijken.

 

Welnu: indrukwekkend is de verzameling zeker; er staat letterlijk van alles dat ooit als transportmiddel is ingezet. Het accent ligt duidelijk op het openbaar vervoer over land en de luchtvaart, maar er waren bijvoorbeeld ook allerlei legervoertuigen te zien. De jongste aanwinst was de Catalina PBY die in de jaren '50 en '60 onder nummer 212 bij de Marine-Luchtvaartdienst heeft dienstgedaan. Dit toestel is onlangs verworven en het is de bedoeling dat het na een grondige restauratie in het Militair Museum in Soesterberg tentoongesteld gaat worden. Gezien de hudige staat is het onwaarschijnlijk dat deze Catalina ooit nog het luchtruim zal kiezen, maar je weet het nooit. Het restaureren van al dit moois gebeurt grotendeels door vrijwilligers die stichtingen in het leven roepen met het behoud van het betreffende erfgoed als doel. Het Museum biedt momenteel onderdak aan maar liefst 26 van dergelijke stichtingen. Alles wat daar staat, roept herinneringen op aan een bepaalde periode van de recente geschiedenis; een naar het origineel nagebouwde Fokker VII uit de jaren '20, een autobus van een busmaatschappij uit de jaren '60 die allang niet meer bestaat, of een Puch of een Mobylette brommmer. Het is zomaar een greep. De vraag is wel of het zal lukken om al dit fraais zodanig op te knappen en tentoon te stellen, dat er enige samenhang in de collectie ontstaat. Zelfs de meest fanatieke verzamelaar van klassieke auto's heeft het makkelijk vergeleken bij de uitdagingen waar het Nationaal Transport Museum voor staat.

P1070828

 

Na het nuttigen van de zelf meegebrachte boterhammen konden de Traction bestuurders een kleine behendigheidsproef afleggen: wie kan zijn Traction achteruit zo dicht mogelijk bij een duidelijk zuichtbaar houten paaltje parkeren zonder het te raken? Vervolgens dezelfde proef met een paaltje dat vóór de auto staat. Voor menige bestuurder bleek "zo dicht mogelijk" achteruit rijdend wel bijna een meter te zijn. Zelfs aan de voorzijde vergis je je toch vrij snel met de afstand. In de praktijk is het zó natuurlijk beter dan andersom, want niet alle paaltjes geven mee en een verbogen bumper of bumpersteun heb je gauw te pakken.

Na het bezoek aan Nieuw vennep vertrok het gezelschap -bewust niet in colonne- voor een ritje naar de randen van de Haarlemmermeerpolder. Er waren 10 vragen die onderweg beantwoord moesten worden.

Langs de oostelijke Ringvaart is altijd veel te zien: mooie boten en mooie huizen. Vanwege een niet voorziene wegomleiding eindigde het gezelschap toch weer als makke schapen achter elkaar, met voorop een Traction die duidelijk geen voorjaars-checkup had gekregen. Hij liep als een krant en was niet vooruit te branden. Bij Aalsmeer werd de dijk verlaten en ging het helemaal naar de andere kant van de Haarlemmermeer om bij Zwaanshoek de polder weer uit te rijden. Het was van daar nog maar een kort stukje langs de Linnaeushof, om uit te kome20200905 163210n bij de Dahliabloemen-pluktuin van de Familie Geerlings. Dit was een leuke onderbreking waar gretig gebruik van werd gemaakt. Voor 5 euro kon je een prachtige bos dahlia’s in allerlei kleuren samenstellen. Nadat iedere Traction voorzien was van een mooie bos werd het laatste stukje van de route gereden. Het eindpunt  was naast het welbekende stoomgemaal Cruquius. Hier was in het naastgelegen theehuis een ruimte voor ons gereserveerd om wat te drinken. Nadat de formulieren met antwoorden door Ineke en Nora waren gecontroleerd, nam onze voorzitter Jaap het woord om vervolgens de winnaar een fles wijn te overhandigen. Deze fles ging naar Jan Steur en teamgenoot, Zij hadden niet alleen alle antwoorden goed maar ook bij de behendigheidstest een hoop punten verzameld.

Ook Sam, Peter en Frans werden bedankt voor het organiseren van deze dag en kregen een fles wijn overhandigd. Vervolgens wisselde deze flessen onder grote hilariteit weer snel van eigenaar, met een niet te volgen systeem van over en weer bedanken.

Na nog enige tijd op gepaste afstand gezellig wat te hebben nagekletst vertrok iedereen richting huis.