Nu de winter weer op zijn retour is en de lente zijn intrede doet, kunnen de Tractions weer veilig de weg op. Met dat veilig bedoel ik de aanslag die zout op onze auto,s kan doen. Ook dit jaar is er weer met ruime hand gestrooid, als de wegen droog waren zagen ze soms nog wit van het zout. Persoonlijk wacht ik dan altijd  nog een flinke regenachtige dag af, hopende dat dan alles weg is en ons grondwater dat zout lekker tot zich heeft genomen, ook een vorm van milieuverontreiniging naast al die oude auto’s, brommers, koeien, varkens, en houtkachels. Je durft zowat niet meer buiten te komen, met al deze bedreigingen. Maar ja, dan mis je wel die enkeling die wel dat zout en het koude weer trotseerde en gewoon met de Trax de weg op ging. Dit zijn de echte vertegenwoordigers van onze vereniging.

Dat veilig zou trouwens ook op de auto’s zelf kunnen slaan, er is het nodige om te doen geweest, maar langzaam aan, gaan de neuzen dezelfde kant op staan. Het dagelijks bestuur ziet ook de noodzaak in van het veilig functioneren van onze Tractions. De hele zaak wordt naar landelijk niveau getild en hopelijk dusdanig vorm gegeven dat alle afdelingen op bijna identieke wijze deze veiligheidskeuringen gaan uitvoeren. We moeten toch in gaan zien dat het ontzettend mooi is dat deze gelegenheid geboden gaat worden, het is vrijwillig / vrijblijvend. Alhoewel, met dat laatste woord is er even zo goed de hoop, dat als er gebreken worden geconstateerd, eigenaren wel zo verstandig zijn om deze te verhelpen of te laten verhelpen. Het is voor mensen met een beperkte technische kennis en beperkte mogelijkheden om hun auto goed te kunnen inspecteren, de ultieme gelegenheid om eens naar hun auto te laten kijken. Gewoon meedoen hieraan is het advies. Op de achtergrond zijn al mensen bezig om dit met elkaar te stroomlijnen en vorm te gaan geven. Ten tijde van dit schrijven stond er voor onze afdeling al een datum gepland en hebben er op zaterdag 7 april, auto’s op de brug gestaan bij Kees Koole in de Kwakel (*). Dit vast vooruitlopende op een landelijke aanpak.

Voor de rest was het echt een beetje een winterstop die wij op de praatavonden in Café Welgelegen hebben door gebracht met foto’s en filmpjes op de smartphone of tablet ter ondersteuning van de sterke verhalen. Er resten er voor ons alleen nog de belevenissen van de mensen die in Reims geweest zijn en daar mooie koopjes hebben gevonden.  Voor een aantal mensen staat er nog een leuke rit naar Simonswald in Zuid Duitsland op de planning met Hemelvaart. Martin Cornelissen als technisch begeleider hierbij alle succes toegewenst en hopende dat hij zijn handen schoon mag houden. Voor iedereen is dat wel zo prettig.  

Frans Vermeulen.

(*) De bijeenkomst van zaterdag 7 april is verplaatst en vindt nu plaats vanaf 13:30 uur bij Karel BtW in Opperdoes